Kendine özgü müzikleri ve kostümleri ile asaletin ve zarifliğin simgesi olarak gösterilen bale figürleri belirli hareketlerle gerçekleştirilen bir dans gösterisidir. Jest ve mimiklerin büyük rol oynadığı bu dalda eğitimler uzun yıllar sürer ve küçük yaşlarda verilmeye başlanır. Bu zorlu yola çıkan küçük dansçılar öncelikle vücutlarını esnetmeyi ve doğru duruşları öğrenirler. Sonrasında temel hareketlerle sabrın önemli olduğu bit sürece adım atarlar. Öğrenilecek temel bale figürlerinden bazıları:
- Mi Plie ve Grand Plie: İlk öğrenilen hareketlerdir. Diz kırma ve duruş gerçekleşir.
- Devellopes: Parmak uçları geriye çekilir ve bacaklar sırayla ön, yan, arka tarafa uzatarak açılır. Barda her gün günlük egzersiz olarak gerçekleştirilir.
- Battement tendu: Önce ayak tabanı yere sürülür, sonrasında parmak uçlarında durulur. Ayaklar ve kalça açık pozisyonda durulur; öne ve arkaya doğru tekrar edilir.
- Rond de jamber: Rond de jamber’da ayaklarla yarım daire çizilir ve tam arkada bitirilir. Sağ ve sol yönde tekrar edilir.
- Battement jete: Ayak tabanı yere sürülerek yapılır. Sürülme sonunda parmak ucu yerden kaldırılır ve aynı şekilde pozisyon tekrar edilir.
- Fondüs: Sağ ya da sol ayak destek üzerine konur. Plie yapılır. İki diz aynı anda gerilir; yana ve arkaya doğru figür tekrarlanır.
- Frape: Öne, yana ve arkaya olmak üzere 3 kez tekrarlanan frapede ayaklar hızlı bir şekilde öne atılır ve geri çekilir.
Duygularınızı Müziğin Coşkusu İle Yansıtın
Ana figürler ve esneme hareketleri dansçıyı gösterisine hazırlayan en önemli şeylerdir. Point ve fleks pozisyonları germe ve kasları yumuşatma işlevi görür. Temel bale hareketleri hazırlıklarını tamamlayan balerin ve baletler bu dala özgü ezgilerle danslarını icra ederler. Tiyatro yanı ağır basan, belirli bir hikayeyi anlatan balede müziğin ritmine uygun jest ve mimiklerle gösteriler ortaya konur. Siz de çocuğunuzun sanata yönelmesini istiyor ya da sizi rahatlatacak bir aktivite arıyorsanız bale kurslarının kapısını çalabilirsiniz.